Lokietek_Erzsebet_es_gyerekei

Felnőttek és gyerekek a középkori Magyarországon


107-es terem (BTK, földszint, portától jobbra), 20:10-20:35


Forrásokat felidézve lesz szó a felnőttek gyerekkel szembeni magatartásáról háborúk, balesetek valamint búcsúzás során, gyermekért való imádságról, gyerekek által mondott versről, illemtanról stb.

Mi jellemezte a gyerekekhez, a gyerekkorhoz való viszonyulást a középkori Magyarországon? Közönyösen viszonyultak gyermekeihez a korabeli felnőttek, vagy találunk példát az aggódó, féltő, szeretetteljes hozzáállásra? Kicsinyített felnőttnek tekintették a gyerekeket, vagy számot vetettek a gyerekkor sajátosságaival? Az előadásban lesz szó a felnőttek gyerekkel szembeni viselkedéséről háborúk és gyereket ért balesetek során, gyermekért való imádságról, gyerekhez szóló beszédről, gyerekek által mondott versről, illemtanról stb.


Előadó:

Dr. Halmágyi Miklós


HalmagyiAz előadó 2005-ben végzett a Szegedi Tudományegyetemen történelem valamint magyar nyelv és irodalom szakokon, 2013-ban védte meg PhD-értekezését. Kutatási és érdeklődési területe az első ezredforduló kora, önazonosság, idegenfelfogás, középkori magyar szentek élete és tisztelete, vándormondák, sírás és nevetés, időskor, gyermekkor, szegénység megítélésének története.Friss Hírek

Friss Hírek RSS

MKN3

Élettörténet és emlékezet címmel harmadik alkalommal rendezi meg a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudányi Kara az SZTE Klebelsberg Könyvtárral közösen a Magyar Könyvkiadók Napját. A kétnapos eseménynek 2019. október 1-jén a BTK épülete, míg október 2-án a könyvtár ad otthont. Az esti könyvbemutatókra, beszélgetésekre, illetve az Esterházy Péter emlékére szervezett, filozófusok és írók közös felolvasására pedig mindkét nap a Grand Caféba várják az érdeklődőeket.