valaholeuropaban

Az emlékezés hadszínterei


Vajda terem, 18:30 - 19:00

 

Az emlékezés hadszínterei. Avagy miért fogyasztunk olyan műveket, amelyek a huszadik század borzalmairól szólnak?

Az előadás arra keresi a választ, hogy az emlékezés hadszínterein a múltunk folyamatos újrateremtésében milyen szerepet játszanak társadalmi-emlékezetpolitikai konfliktusaink, s ebben milyen szerephez jutnak az egyre szaporodó történelmi regények, színházi előadások és filmek.

Az elmúlt években az emlékezés (főként az elmúlt évszázad kataklizmái kapcsán) egyre nagyobb szerephez jutott a társadalmi nyilvánosságban. Jelenünket egyre inkább uralja a múlt (gondolva a múzeumokra, emlékművekre, történelmi regényekre), a történelmünkkel kapcsolatban nem múlnak a késhegyre menő viták. A történelem egyfajta fegyvernem lett, amelynek különböző jelentéseiről az emlékezés hadszínterein folyik a küzdelem. Eközben történelmi traumáink, így a trianoni döntés vagy a második világháború kapcsán egyre kevésbé számítanak a történészi magyarázatok, ugyanakkor önazonosságunk megélésében a múlt egyre nagyobb szerephez jut. Az előadás arra keresi a választ, hogy a múltunk folyamatos újrateremtésében milyen szerepet játszanak társadalmi-emlékezetpolitikai konfliktusaink, s ebben milyen szerephez jutnak az egyre szaporodó történelmi regények, színházi előadások és filmek.


Előadó:

Fritz Gergely


Fritz_Gergely

Fritz Gergely a szegedi egyetemen végzett magyar-történelem szakon, jelenleg az Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszéken PhD-hallgató.

Szeret színházba járni, különösen azokat az előadásokat kedveli, amelyek a huszadik század kataklizmáit ábrázolják a színpadon.

A doktori tanulmányai keretében ennek a témának színháztörténeti kérdéseit kutatja.

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

MKN3

Élettörténet és emlékezet címmel harmadik alkalommal rendezi meg a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudányi Kara az SZTE Klebelsberg Könyvtárral közösen a Magyar Könyvkiadók Napját. A kétnapos eseménynek 2019. október 1-jén a BTK épülete, míg október 2-án a könyvtár ad otthont. Az esti könyvbemutatókra, beszélgetésekre, illetve az Esterházy Péter emlékére szervezett, filozófusok és írók közös felolvasására pedig mindkét nap a Grand Caféba várják az érdeklődőeket.