petnehazi-eloadas

Elmentek ti a búsba! A szigetvári Zrínyi Miklós utolsó hősies (?) gesztusa


2-es szeminárium (földszint), 19:00 – 19:20


Azt mindenki tudja, hogyan ért véget a hős várvédő Zrínyi élete, de arról kevesebbet hallunk, mit üzent a törököknek bal kezével…

Abban minden egykorú forrás egyetért, hogy Zrínyi kirohanása előtt páncélját levetve, csupán kedvenc és legdrágább, kék selyemöltönyét vette magára, jobbjába pedig atyjától örökölt, kedves kardját markolta (a ruhába előzőleg 100 aranyat varratott, hogy hóhéra ne maradjon zsákmány nélkül). A másik kezébe a királyi zászlót fogta, de ezt a vár kapujának kinyitása előtt Juronics Lőrincnek adta. Maradt tehát egy szabad keze. És úgy tűnik, hogy csak egyvalamire használhatta. Pont arra.


Előadó:

Petneházi Gábor


petnehaziA Klasszika-filológia és Neolatin Tanszék tudományos munkatársa vagyok.

Szakterületem a kora újkori neolatin irodalom- és kultúrtörténet, azon belül különösen a humanista történetírás és politikai irodalom.

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

MKN3

Élettörténet és emlékezet címmel harmadik alkalommal rendezi meg a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudányi Kara az SZTE Klebelsberg Könyvtárral közösen a Magyar Könyvkiadók Napját. A kétnapos eseménynek 2019. október 1-jén a BTK épülete, míg október 2-án a könyvtár ad otthont. Az esti könyvbemutatókra, beszélgetésekre, illetve az Esterházy Péter emlékére szervezett, filozófusok és írók közös felolvasására pedig mindkét nap a Grand Caféba várják az érdeklődőeket.