dudar_lencses

Dudar 1937. Egy újrafelfedezett falukutatás


11/A, Petőfi - épület, 18:00 - 18:45


Előadásomban a Szegedi Fiatalok Művészeti Kollégiuma által 1937-ben szervezett dudari nemzetközi falukutatás történetét mutatom be.

A londoni Insitute of Sociology magyarországi terepmunkája különleges helyet foglal el az 1930-as évek magyaroszági falukutatásai sorában. A nemrég feltárt részletes dokumentációból kiderül, milyennek látták saját szemszögükből a korabeli magyar falusi társadalmat a távolról idecsöppent külföldi társadalomkutatók. Az előadást a helyszínen készült fotók, térképek, rajzok és eredeti hangfelvételek illusztrálják.


Előadó:

Lencsés Gyula


Lencses_Gyula_fotoSzociológus, matematikus.

Statisztikát és művészetszociológiát tanít az egyetem szociológia szakán.

Szabadideje nagy részét a zene és a független színház köti le.

A dudari falukutatás történetével és kapcsolódási pontjaival 2012 óta foglalkozik.

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

MKN3

Élettörténet és emlékezet címmel harmadik alkalommal rendezi meg a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudányi Kara az SZTE Klebelsberg Könyvtárral közösen a Magyar Könyvkiadók Napját. A kétnapos eseménynek 2019. október 1-jén a BTK épülete, míg október 2-án a könyvtár ad otthont. Az esti könyvbemutatókra, beszélgetésekre, illetve az Esterházy Péter emlékére szervezett, filozófusok és írók közös felolvasására pedig mindkét nap a Grand Caféba várják az érdeklődőeket.