Babel

Biblia motívumok a középkori magyar eredethagyományban


107-es terem (BTK, földszint, portától jobbra), 18:50 – 19:15


Középkori szerzők munkáiban gyakori eredeztetési megoldás, hogy saját koruk népeit bibliai személyektől és népektől származtatták. Ez a módszer alkalmas volt arra, hogy egyes embercsoportokat megdicsőítsenek, másokat lealázzanak. Tanulmányomban a következő kérdésekre keresek választ: a középkori magyarországi szerzők mely bibliai személyektől származtatták a magyarságot és a magyar uralkodócsaládot? A fölhasznált bibliai motívumok mennyiben voltak összhangban azzal az összefüggésrendszerrel, ahogy ezek a fordulatok a Szentírásban eredetileg szerepeltek? Rámutatok arra is, hogy a bibliai témájú történetírás miként ihlette meg a későbbi századok magyar költészetét.


Előadó:

Dr. Halmágyi Miklós


HalmagyiAz előadó 2005-ben végzett a Szegedi Tudományegyetemen történelem valamint magyar nyelv és irodalom szakokon, 2013-ban védte meg PhD-értekezését. Kutatási és érdeklődési területe az első ezredforduló kora, önazonosság, idegenfelfogás, középkori magyar szentek élete és tisztelete, vándormondák, sírás és nevetés, időskor, gyermekkor, szegénység megítélésének története.

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

MKN3

Élettörténet és emlékezet címmel harmadik alkalommal rendezi meg a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudányi Kara az SZTE Klebelsberg Könyvtárral közösen a Magyar Könyvkiadók Napját. A kétnapos eseménynek 2019. október 1-jén a BTK épülete, míg október 2-án a könyvtár ad otthont. Az esti könyvbemutatókra, beszélgetésekre, illetve az Esterházy Péter emlékére szervezett, filozófusok és írók közös felolvasására pedig mindkét nap a Grand Caféba várják az érdeklődőeket.