A kurzus célja az egyik legősibb alkoholos ital, a bor kultúrtörténetének bemutatása a kerti szőlő (vitis vinifera) megjelenésétől napjainkig bezárólag.
Dr. Mód László és Dr. Simon András előadása.
Az oktató és a kurzus adatai |
|
Kurzus címe |
A bor világa, a világ borai |
Oktató neve |
Dr. Mód László, Dr. Simon András |
Oktató beosztása |
egyetemi adjunktus, egyetemi docens |
Oktató tanszéke |
Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék |
Oktató e-mail címe |
modlaci@gmail.com, asimon@hung.u-szeged.hu |
Az óra helye |
Bálint Sándor terem (6722 Szeged, Egyetem utca 2.) |
Az óra időpontja |
hétfő 16:00-17:30 |
A kurzus leírása |
|
Rövid (300–500 karakteres) szöveges leírás |
A kurzus célja az egyik legősibb alkoholos ital, a bor kultúrtörténetének bemutatása a kerti szőlő (vitis vinifera) megjelenésétől napjainkig bezárólag. Az előadók különböző történeti korszakokon keresztül elemzik azt, hogy milyen komplex szerepet töltött be az emberi közösségek életében, milyen mértékben határozta meg egyes vallások jelképrendszerét illetve milyen rituális cselekmények nélkülözhetelen kellékének számított. Sok más mezőgazdasági ágazathoz hasonlóan a szőlő- és bortermelésre is jelentős hatást gyakorolt a globalizáció, a bor is egyfajta globális termékké vált. |
Részletes (hetekre bontott) tematika |
|
Olvasmányok, kiegészítő anyagok |
|
Kötelező olvasmányok (ha vannak) |
Benyák Zoltán–Benyák Ferenc (szerk.): Borok és korok. Bepillantás a bor kultúrtörténetébe. Budapest, Hermész Kör, 2002
Johnson, Hugh–Robinson, Jancis: A világ boratlasza. Pécs, Alexandra, 2008
Johnson, Hugh: A bor története. Budapest, Park K., 2004 |
Ajánlott olvasmányok (ha vannak) |
- |