Pszichológia BA

Mivel foglalkozik egy kísérleti pszichológus?

 

Időpont: 10:30 – 10:50

Terem: Auditorium Maximum

Előadó: Dr. Racsmány Mihály

 

Az előadás röviden szemezget a kísérleti pszichológia legfontosabb témáiból és vizsgálati módszereiből. Hogyan ismerjük fel barátainkat és mi történik azokkal, akik nem ismerik fel? Miért csapnak be minket az illúziók? Hogyan hatnak ránk olyan képek, amelyeket nem is észlelünk? Miért hisszük el a téves információkat? Miért emlékszünk bizonyos eseményekre, másokra pedig miért nem? Hogyan működnek az érzelmeink és hogyan tudjuk őket szabályozni? Hogyan tudjuk vizsgálni a kapcsolatot az elme és az agy működése között? Hogyan hozhatunk létre virtuális betegeket, és mit árul el az agy és az elme működéséről a pupillánk és a tekintetünk?

 

 

Iránytű a társas labirintusokhoz, avagy érdekességek a szociálpszichológia világából

 

Időpont: 11:00 – 11:20

Terem: Auditorium Maximum

Előadó: Dr. Jagodics Balázs

 

Mindennapjainkat meghatározzák a társas helyzetek. Az iskolában, a munkahelyen és szabadidőnk eltöltése közben is emberei kapcsolatokat alakítunk ki és tartunk fenn. A szociálpszichológia abban segít, hogy megértsük a hatásokat, amelyek ilyenkor érnek minket. Az előadásban a legfontosabb kísérletekkel és elméletekkel ismerkedünk meg, amelyek akár a gyakorlatban is használhatók iránytűként, hogy könnyebben igazodjunk el a társas labirintusokban.

 

 

A stressz kezelése - Hogyan küzd(j)ünk meg közösen?

 

Időpont: 11:30 – 11:50

Terem: Auditorium Maximum

Előadó: Simon-Zámbori Petra

 

A személyiséglélektan személyiségünk alapkérdéseit kutatja. Milyenek vagyunk? Miért vagyunk olyanok, amilyenek? Mi határozza meg például, hogy hogyan kezeljük a minket érő kihívásokat, a stresszt? A klasszikus elméletek a stresszel való megküzdést egyéni folyamatként jellemezték, azonban az újabb megközelítések szerint elkülöníthető a páros, azaz két ember (pl. házaspár, szülő-gyermek, barátok) kapcsolatát érintő megküzdés. Az előadás során a stresszel való páros megküzdést járjuk körbe, azaz arra a kérdésre keressük a választ, hogy „Hogyan küzdünk meg közösen?”

 

 

A szem, mint a lélek(tan) tükre

 

Időpont: 12:00 – 12:20

Terem: Auditorium Maximum

Előadó: Dr. Palatinus Zsolt

 

A vizuális információ felvételének legnyilvánvalóbb állomása a szem. Ébrenlétünk alatt szemünk folyamatosan pásztáz, rebben, követ, fókuszál, igazodik, keres - egyszóval rendkívül bonyolult mozgásokat végez. Ezeket a mozgásokat manapság elég részletesen tudjuk vizsgálni és csupa érdekes dolgot látunk. A szemmozgások árulkodnak egy egész sor kognitív folyamatról. A mozgás finom mintázatai elárulják például, hogy megértettük-e azt, amit olvastunk, vagy láttunk. Bevonódtunk-e egy játékba, művészeti élménybe, vagy éppen a tananyag feldolgozásába. Egyetértünk-e azzal, akit hallgatunk, megbízunk-e benne? Az előadáson kiderül, hogy miként lehet a szemmozgásokat használni a jövőben és demonstráljuk is egy ilyen mérőeszköz működését.



Tudj meg többet a szervezőről és a szakról itt!

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_35

Tavasszal is meghirdette az SZTE NKI Kulturális Irodája a Hallgatói Művészeti Versenyét, amelyre több kategóriában jelentkezhettek a tehetséges hallgatók: az eredményhirdetésen kiderült, a meghirdetettek közül majdnem minden kategóriában értek el helyezést BTK-s hallgatók is, nem egy esetben első helyen végeztek.


Néhány nappal később az ugyancsak az SZTE NKI által szervezett „A Szegedi Tudományegyetem és a Nobel-díj” alkotói pályázat díjkiosztójára is sor került, ahol az egyik első díjat szintén egy BTK-s hallgató kapta meg, személyesen Karikó Katalintól.