Magyar BA, magyartanár

Állati jó színház: Shakespeare állatkertje

 

Időpont: 10. 30 – 10. 50

Terem: Vajda György Mihály terem

Előadó: Jászay Tamás


Mit keres egy állat a színpadon? Odatévedhet, persze, véletlenül, de feltűnő, hogy ma a színházban gyakran szándékosan terelnek lovat, kutyát, kígyót és más jószágokat a nézők színe elé. És ez korántsem újdonság: Shakespeare-től vett példákon keresztül nézzük meg, mi a különbség a szerző szerint állat és ember között, meg azt, mikor és miért viselkedik egy ember állat módjára. Szóba kerül az avoni hattyú kivihetetlen színpadi instrukciója is, amikor az egyik szereplőt egy medve kezdi üldözni...

 

 

Az irodalom: birodalom (visszavág)

 

Időpont: 11. 00 – 11. 20

Terem: Vajda György Mihály terem

Előadó: Gortva Tamás

 

Amit Marics Peti úgy fogalmaz meg: „Úúúristen! Ki ez a lááány?”, azt Balassi Bálint úgy mondja: „Én drágalátos palotám, / Jóillatú piros rózsám, / Gyönyörű szép kis violám, / Élj sokáig, szép Júliám!”. Mikor KKevin hallgatóságához szól: „Megmondtam, de ti nem hittétek. / Tényleg semmire nem vittétek.”, ugyanakkor Berzsenyi Dániel e szavakba önti mondandóját: „Mi a magyar most?Rút sybaríta váz.”. Témákon, korokon, valamint verseken átívelő kalandra indulunk, és talán még az is kiderül, miért is érdekes irodalmi szempontból Valmar slágere, és kik azok a szibariták.

 

 

A nyelvészet a Matrixban (és az egyetemen) – érvek a piros pirula mellett

 

Időpont: 11. 30 – 11. 50

Terem: Vajda György Mihály terem

Előadó: Szeverényi Sándor

 

Ismerd meg a nyelvtudomány mátrixát! A te döntésed: maradsz a régi programban, a nyelvtanórák szürke világában, vagy bekapod a piros pirulát és feltárul előtted a nyelvtudomány valódi világa. Megtudhatod, hogy összeesküvők-e a finnugristák, hogy mi köze a szibériai moszkitóknak a nyelvek kihalásához, a nyelvészetnek a álhírekhez, vagy a mai szegedi ő-zésnek az igazi őzekhez. És persze, hogy helyesen beszélnek-e a nyelvészek.

 

 

Kézzel vagy géppel, levélben vagy messengeren

 

Időpont: 12. 00 – 12. 20

Terem: Vajda György Mihály terem

Előadó: Szilágyi Zsófia

 

Hogyan születik egy mű: kézzel írják, írógéppel, esetleg tableten? És hogyan állnak szóba egymással az írók: leveleznek, maileket írnak, vagy már csetelnek? Arra keressük a választ, milyen utat jár be egy ötlet, amíg a szerző fejéből az olvasó kezébe kerül, vagyis mi minden van a könyv előtt, és mi történik akkor, ha egy író nem fejez be egy regényt. Kitérünk arra, milyen titkokat rejtenek a félbehagyott regények Móricznál, miről árulkodnak Kosztolányi javításai, és lehet-e majd Grecsó Krisztián műveinek változatait kutatni?



Tudj meg többet a szervezőről és a szakról itt!

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_32

Kasza Péter az SZTE BTK Klasszika-Filológia és Neolatin Tanszék tanszékvezető egyetemi docense, az SZTE Irodalom- és Kultúratudományi Doktori Iskola Neolatin Programjának vezetője, valamint az SZTE és az OSZK közreműködésével létrejött Kulcsár Péter Historiográfiai Kutatócsoport vezető kutatója. Magyar történelem Bécsből nézve - Wolfgang Lazius elfeledett történeti műve című akadémiai doktori értekezését 2023 szeptemberében védte meg. Kasza Péterrel az értekezés részleteiről, a tudományos pályájának kezdetéről, jelenlegi és jövőbeni kutatásairól és a tanításról beszélgettünk.